Pre par dana sam naručio kinesku hranu ( o kojoj će biti reči ) i kao i uvek uz nju dobio štapiće za jelo , koje naravno nikada ne koristim jer ne znam da ih koristim 🙂 kao i velika većina ljudi kod nas , a i u svetu . I kada god ih vidim , uvek se pitam – zašto baš štapići ? Odakle štapići za jelo u istočnim kulturama ???

stapici

Odakle uopšte štapići ?

Postoji više verzija priče koja govori o tome kako su nastali i ušli u upotrebu , ali ona koja je najrealinija je ona koja govori o tome da su štapići ušli u upotrebu za vreme Sja dinastije ( 21 – 16 veka p.n.e ) kada su bili još uvek nepravilnog oblika. Razvoj se nastavlja za vreme Šang dinstije ( 16 – 11 veka p.n.e ) kada postaju iste dužine pa sve do modernog doba….Inače štapići se , od počevši od oko 500. Godine p.n.e koriste i u drugim zemljama kao što su Japan , Koreja , Singapur , Vietnam , Malezija , Laos , Vijetnam , kao i u nekim oblastima USA i Kanade koji su naseljene kineskim useljenicima.

stapici

Razlog njihovog nastanka je , po svemu sudeći , bio taj što su Kinezi voleli da kuvaju hranu , pa im je bilo malo teže da je vade rukama te su smislili ovaj pribor koji i dan danas koriste . Postoji i verzija da ih je izmislio je prvi kineski car Ju Veliki koji se bojao atentata do te mere da je zabranio oštar pribor na stolu , pa je uveo štapiće koji nisu predstavljali opasnost.. Šta je pravi motiv za njihov nastanak , ipak , ostaje pitanje…?

Štapići kao svadbeni dar

Zanimljivo je da se štapići na kineskom izgovaraju “Kuaizi” što predstavlja složenicu od dve reči – uskoro i sin – tako da se zbog svog značenja predaju novopečenim mladencima kao simboličan svadbeni dar koji nosi sa sobom želju da  brzo dobiju muškog potomka.

stapici

Najskuplji štapići na svetu

Materijal od koga se prave je najčešće drvo ali i metal ili malo skuplja – slonovača. Ali tu nije kraj… Čuvena modna marka Luj Viton ( LOUIS VUITTON ) , koja je poznata po luksuznim torbama , tašnama i ostalim asesoarima napravila je najskuplji par štapića za jelo – napravljeni su od fino izrezbarenog ružinog drveta sa LV oznakama , a uz njih ide i fino ispolirana kutija od pleksiglasa sa , naravno , LV oznakama… Cena – čitavih 450 dolara. Prava sitnica , za neke … Ako kojim slučajem znate za skuplji par ovog pribora , molim vas da mi kažete!

luj viton stapici

louisvuitton.com

Sve u svemu , ja i dalje ne znam da uživam u kineskoj hrani , jedući je štapićima , a ako i vi ne znate evo kako da naučite :

https://www.youtube.com/watch?v=hSXwc9LwMuQ

Leave a Reply

Your email address will not be published.